Keuringen

Veluwse Vleesvee Keuring Ede

 • Kampioensfoto's

  Klik op de foto voor een vergrote weergave.

  Kampioen Mannelijk 0 tot 4 mnd Bob van Vredenburg

  Kampioen Mannelijk 1 tot 2 jaar VD Trippehof

  Kampioen Vrouwelijk 0 tot 4 mnd Paulien

  Kampioen Vrouwelijk 5 tot 12 mnd Bowi van Vredenburgh

  Kampioen Vrouwelijk 1 tot 2 jaar Ankie van Vredenburgh

  Kampioen Vrouwelijk 2 jaar en ouder Tanny van Vredenburgh

  Kampioen Bedrijfscollectie: J.W.M. te Riele

  Kampioen Zoogstel

 • Keuringsverslag

  Op 4 augustus was het eindelijk zover. Iedereen had er al veel over gehoord maar niemand had het nog mee gemaakt. De eerste editie van de Veluwse Vleesvee keuring in Ede werd gehouden. Na maanden van voorbereiding kwam daar toch echt de week van de keuring. Vele gesprekken en ritten werden er nog afgelegd om alles zo goed mogelijk voor tebereiden, want ja we wouden dat zaterdags alles perfect zou zijn. Men zegt altijd als het regent is het niets maar de hoge temperaturen waren voor vele ook een zware bevalling. Onder het opbouwen werden de werkzaamheden gestaakt tot de avonden wat er toe leed dat we tot sávonds laat op het veld bezig waren en we zelfs op vrijdag avond nog van alles aan het regelen waren. Maar toen was het toch echt 4 augustus met om 7 uur al de eerste standhouders voor de markt en niet snel daarna kwam de familie te Riele al aangereden als eerste deelnemer. Iedereen kwam netjes op tijd en de dieren werden nog even netjes schoon gepoets voor dat ze in de rij werden gezet. Gelukkig voor de dieren en uiteraard voor de deelnemers stonden de koeien allemaal lekker onder een afdak zodat zijn lekker in de schaduw konden staan met deze hoge temperaturen. Iedereen werd bij elkaar geroepen want de eerste edtie wouden we toch wel even vast gelegd hebben. Er Werd een mooie foto gemaakt met alle deelnemers keurmeesters, bestuur, lintenmeisjes en ringmeesters.

  En toen moest het toch echt gebeuren. De Keuring moest beginnen de eerste dieren werden omgeroepen door de geluidsman Gerard Hardeman en de keurmeesters konden aan de slag. Al vrij snel bleek dat iedereen wist wat die moest doen en het liep allemaal goed. De kop was eraf en de spanning of het goed zou gaan werd minder. Er kwamen mooie dieren voorbij wat niet altijd even makkelijk was voor keurmeesters om een keus te maken. Naast de keuring stonden er een 35 tal marktkramen die van alles verkochten en wie denkt dat een markt met zulke hoge temperaturen niet loopt heeft het mis. Al snel werd ons duidelijk dat de marktlieden zeer te spreken waren over de gang van zaken hoe het geregeld was. Het heeft voor onze Joke wel enige moeite gekost om alles voor de markt voor elkaar te krijgen maar met zulke positieve reactie ben je al het werk snel vergeten. Voor wie dacht dat het met een keuring en een markt afgelopen was heeft het mis. Uiteraard zijn jullie allemaal geweest en hebben jullie de mooie machines allemaal zien staan. Van grote torenkraan tot mini shovel. Er was van alles en ook hier werd dan ook gretig gebruik van gemaakt door de bezoekers want als je er toch bent wil die het allemaal toch wel even grondig zien. Er werden zelfs machines verkocht waaronder de John Deere trekker. Nu vraagt u misschien af wie dat geweest is nou dat houden we lekker voor ons zelf. Maar mocht u nog wel eens bij andere boeren dikbillen gaan kijken dan heb je kans dat je een mooie trekker ziet staan. Word er blijkbaar toch nog wat geld verdient met de koeien.

  Meteen aan het begin van de keuring kregen we veel positieve reactie. Dat is toch waar wij het als bestuur voor doen. De mensen waren al zo positief en de dag was nog geen eens om. Wij hadden de voorkeur gelegd op een iets andere manier van keuring. ‘S Morgens kwamen alle dieren van een rubriek in de ring en de 2 beste dieren werden apart gezet hier werd niets over gezegd dus ook niet wie 1 of 2 was. Vanaf nummer 3 en verder werd goed en duidelijk uitleg gegeven. Rond de klok van 1 uur werd er een kinderkeuring gehouden waarbij het draait om de kinderen daarbij waren er 2 winnaars Jasper Zuiderwijk en Gert Geurtsen kregen beide een beker omdat ze zo goed met hun kalfje om gingen. Gefeliciteerd hiermee en we zien jullie uiteraard volgend jaar graag weer. ’S Middags bij de kampioenskeuring kwamen de 2 dieren die s’morgen het beste waren weer terug en toen werden ze op volgorde gezet en werd er uitleg geven door de keurmeesters. De nummer 1 kreeg netjes een gekleurd rozet aan het halster en een lint om de buik want ja die was toch echt nummer 1. Speciaal voor de kampioenen waren er spiegels gemaakt met opdruk. Want de meeste deelnemers hebben toch al wel een kast vol bekers en zo hebben ze een keer wat anders. en laten we positief blijven met een spiegel kunnen ze niet alleen hun koeien netjes kamen maar ook hun eigen haar. De nummer 2 werd reserve kampioen en kreeg een oranje rozet met een oranje halsters. Uiteraard moest iedere kampioen ook even netjes op de foto die verop op deze pagina ziet staan. Echter blijkt het maar weer dat één deelnemer en tevens lid van het VRB stamboek cameraschuw is. Helaas is Henk van Brummelen met zijn stiertje snel terug gerend naar de rij en heeft zo onze fotograaf ontlopen. Helaas kwamen we hier pas achter toen Henk al weg was. Dus Henk we hopen dat je volgend jaar weer mee doet maar dan wel even op de foto. Voor de rest heeft iedereen netjes geluisterd en zijn er mooie foto’s gemaakt die iedereen ondertussen als het goed is ook al in huis heeft. We kunnen zeggen dat deze dag tot een succes is geworden en dit hebben wij niet mogelijk kunnen maken door de vele sponsors, deelnemers en vrijwilligers. Wij willen iedereen bedanken voor de hulp en ondersteunen en hopen u volgend jaar weer te zien en schaam u niet u dieren kunnen er ook bij.

  Chris van Wagensveld