Keuringen

Nationale Stamboekkeuring Mariënheem

 • Kampioensfoto's

  Klik op de foto voor een vergrote weergave.

  Kampioen Mannelijk 0 tot 4 mnd Flip v.h. Veldzicht (v. Romeo van Pesaken en m. Rosalien 39)

  Kampioen Mannelijk 4 tot 8 mnd Martijn (v. Andre en m. Marijke 20)

  Kampioen Mannelijk 1 tot 2 jaar en Mister Toekomst Orlando van de Blaak (v. Dorus en m. Patricia 1)

  Kampioen Mannelijk 2 jaar en ouder en Algemeen Kampioen Guus v.h. Veldzicht (v. Dario van Pesaken en m. Boukje 10 v.h. Veldzicht)

  Kampioen Vrouwelijk 4 tot 8 mnd en Miss Toekomst Bowi van Vredenburgh (v. Josina's Jos en m. Tara van Vredenburgh)

  Kampioen Vrouwelijk 1 tot 2 jaar Bunthoeve Coba 33 (v. Carlo Veerhuis en m. Coba 23)

  Kampioen Vrouwelijk 2 tot 3 jaar Judith 12 (v. Groot Rassert 592 en m. Judith 4)

  Kampioen Vrouwelijk 4 jaar en ouder en Algemeen Kampioen Van Volenbeek Lativa 31 (v. Noek van Vredenburg en m. Lativa 3)

 • Keuringsverslag

  Mannelijk 0 tot 4 maanden

  Helaas alleen in zijn rubriek Flip v.h. Veldzicht (v. Romeo van Pesaken). Een correct jong dier van 3 maanden van Fons Withag.

  Mannelijk 4 tot 8 maanden

  Op 1 Martijn (v. Groor Rassert 539). Een jeugdig, correct en lang dier met een diepe bil. Tweede werd Maarten (v. Dagobert), ook van fokker/eigenaar J. van de Ven. Iets ouwelijker, maar een zo machtig breed en diep dier die het helaas op de benen moest afleggen tegen het eerst geplaatste dier. Dier drie, een ragfijne Boy van Halfweg (v. Lautinus) van Theo Veerman.

  Mannelijk 1 tot 2 jaar

  Orlando van de Blaak (v. Dorus) van Dhr. Velthoen. Een fraaie rasstier met een goeie stap en een hele mooie achterhand. Hij werd deze dag ook nog Mister Toekomst. Ondanks zijn wat mindere jeugd waren zijn benen beter dan het op nummer twee geplaatste dier Boris van Vredenburg (v. Tijger) van Jan te Riele. Een jeugdig dier dus, met een beste schouder en rug. Derde werd Arjan van Halfweg (v. Lautinus) van eigenaar Bert van Abeelen. Een dier met een hele mooie ontwikkeling en keiharde bespiering, die helaas wat kreupel liep.

  Mannelijk 2 jaar en ouder

  De 3 jarige (natuurlijk geboren!) Guus van het Veldzicht (v. Dario van Pesaken) van fokker Fons Withag en eigenaar Harry Hutten werd 1e van zijn rubriek, en later ook nog de algemeen kampioen mannelijk. Een zeer complete, lange en donker baggerbonte stier welke tevens zeer goed in de benen was. Als tweede de 2 jarige Norbert (v. Jack van Halfweg) gefokt door Dhr. Oosterik en nu in eigendom van Bert van Abeelen. Een zeer jeugdige en beloftevolle stier met een mooi kruis. Derde geplaatst werd de lange 4 jarige Gusela’s Jacode van Dhr. W van Deuveren.

  Vrouwelijk 4 tot 8 maanden

  Patricia van de Oude Smitse (v. Leyenhorst 149) van Roel de Smit. Ruim in conditie, ruim in ontwikkeling en breder dan de als tweede geplaatste Erna (v. Mark) van Harm Trompetter. Een mooi, hard en vast gebouwd dier. Iets gewoner in de bespiering maar wel met veel jeugd, werd de als derde geplaatste Judith 20 (v. Andre) van J. van de Ven. Het zeer fraaie type van Bets van Halfweg (v. Lautinus) zette haar boven haar stalgenoot en halfzus Belinda (v. Lautinus) die ook best van type was. Derde werd Ella (v. Mark) van Harm Trompetter, die ondanks haar breedte en massale ontwikkeling te kort kwam op haar fijnheid van haar concurrenten.

  Vrouwelijk 8 tot 12 maanden

  Waar in de ochtend Van de Zuivelhoeve Heidi (v. Lambert Better Red) van Henk Dunnink-Timmerman nog eerste werd in de rubriek, moest ze het in de kampioenskeuring toch afleggen tegen de in de ochtend als tweede geplaatste Bowi van Vredenburg (v. Josina’s Jos) van Jan te Riele. Heidi is een mooie mals dier met veel massa, een mooie achterhand en een hele goede stap. Het fraaie type van Bowi blonk uit in haar jeugd, welke wat minder aanwezig was in het als derde geplaatste dier Bunthoeve Renate 2 (v. Japio) van Aalt van de Bunt. Zoals gezegd kreeg Bowi later op de dag, in de kampioenskeuring, mede door haar jeugd de titel miss toekomst toebedeelt.

  Vrouwelijk 1 tot 2 jaar

  Nummer 1 was de Carlo van 't Veerhuis dochter, Bunthoeve Coba 33 van Aalt van de Bunt. Ondanks haar wat oudere leeftijd heeft ze een enorme hoogte en lengtemaat. Haar directe concurrent Babet van Vredenburg (v.  Tom) is qua pure uitstraling zeker zo fijn, maar ze miste het op haar hardheid en jeugd. Waar het in de ochtend nog een “narrow escape” was voor Maxima van 't Veerhuis (v. Jacqueline's Topjob AZ) van de Fam. Hoekman, die als eerste geplaats werd, was in de kampioenskeuring in de middag de eer aan Judith 12 (v. Groot Rassert 592) van J. van de Ven. Judith had meer rastype ten opzichte van de iets langere en hogere Maxima.

  Vrouwelijk 2 tot 3 jaar

  Coba 26 (v. Jacobar 28) van Aalt van de Bunt loopt over van ras en lengte met een fraaie huid en mooie ronding in de achterhand. Later op de dag werd zij nog reserve kampioen. Ze zou iets meer hoogte in de klauw mogen hebben ten opzichte van Betty van de oude Smitse (v. Tom) van Roel de Smit. Een machtige koe die recht op de benen staat maar de ragfijnheid mist ten opzichte van Coba 26. De als derde geplaatste Rosalien 39 (v. Donald) van Fons Withag is een hele beste correcte koe die iets van kracht miste in haar klauwen ten opzichte van haar concurrenten.

  Vrouwelijk ouder dan 4 jaar

  Ze hoeft niet langer en ook niet hoger en heeft een perfect beenwerk. Lativa 31 van Volenbeek (v. Noek van Vredenburg) van Bert van Abeelen. Een dier wat ook al natuurlijk gekalfd heeft. Winnaar in haar rubriek, en later op de dag ook uitgeroepen als algemeen kampioen vrouwelijk. In haar rubriek nam zij het op tegen twee dieren, namelijk Truus 21 (v. Donald) en de als derde geplaatste Irene 31 (v. Carlo van 't Veerhuis) van Harry Hutten, die qua kilos’s wat minder waren, maar qua ras uitstraling niet. Beide koeien worden tevens nog gemolken.

  Kampioen zoogstellen werd Betty van de Oude Smitse met haar kalf Merel.

  Winnende bedrijfsgroep mannelijk met helaas maar 1 inzender. Namelijk Stal Halfweg van Theo Veerman. Een mooie groep dieren met veel rastype.

  Winnende bedrijfsgroep vrouwelijk werd gewonnen door Stal Halfweg van Theo Veerman. 4 dieren in deze groep. Het lijken wel postzegels, zo lijken de dieren op elkaar.

  Winnende afstammelingen van 1 stier werd wederom gewonnen door Stal Halfweg van Theo Veerman met als vaderdier Lautinus (Algemeen kampioen mannelijk 2017). Fraai van rastype en hele veel uniformiteit.

  Jurrien de Graaf