Keuringen

Stamboekkeuring Enter

 • Kampioensfoto's

  Klik op de foto voor een vergrote weergave.

  Kampioen Mannelijk 4 mnd tot 1 jaar en Mister Toekomst Bertus van Knedo (v. Stijn en m. Knedo Xavera Rbf)

  Kampioen Mannelijk 1 tot 2 jaar Ike (v. Robbe en m. Dalia)

  Kampioen Mannelijk 2 jaar en ouder en Algemeen Kampioen Guus v.h. Veldzicht (v. Dario van Pesaken en m. Boukje 10 v.h. Veldzicht)

  Kampioen Vrouwelijk 0 tot 5 mnd Patricia van de Oude Smitse (v. Leyenhorst 149 en m. De L'Elevage Joanna)

  Kampioen Vrouwelijk 5 mnd tot 1 jaar Conny 32 (v. Gusela's Jacode en m. Conny 25)

  Kampioen Vrouwelijk 1 tot 2 jaar De Zuivelhoeve Heidi (v. Lambert Better Red en m. De Zuivelhoeve Jantje)

  Kampioen Vrouwelijk 2 jaar en ouder Bunthoeve Coba 26 (v. Jacobar 28 AZ en m. Coba 16)

  Nakomelingen van 1 stier: Guselia's Jacode

  Beste voorbrenger van de dag

 • Keuringsverslag

  De 26e editie van de vleesveekeuring te Enter telde weer een aantal vaste ingrediënten; prachtig weer, en volop publiek langs de hekken. Het aantal inzendingen was minder hoog dan het weleens is geweest, maar goed om te zien dat er na extra lobbywerk ook nieuwe deelnemers verwelkomd konden worden. Tevens was er een primeur; twee extra prijzen werden toegevoegd aan de te behalen kampioenschappen, namelijk best getoiletteerde dier, en beste voorbrenger.

  De aftrap van de keuring startte met rubriek 1, mannelijk 4 tot 8 maanden. Voorop kwam Bertus van Knedo (v. Stijn) van Marnix Knetemann. Het jonge stiertje blonk uit in bespiering en was breed van voor tot achter. Deze breedte kwam Roan van de Kouwehoeve (v. Groot Rassert 539) van Marc Kouwenberg wat te kort. In het gebruik van de benen deed hij zeker niet onder voor de 1A.

  In rubriek 2, mannelijk 1 tot 2 jaar, ging de strijd tussen 2 stalgenoten; Ike (v. Robbe) en Hector (v. Leyenhorst 173) van Rob Nieuwenhuizen. Beide stieren met voldoende ontwikkeling, waarbij Ike uiteindelijk de voorkeur kreeg, vanwege meer fijnheid in het skelet en de huid, en het betere gebruik van de benen.

  Zonder twijfel de meest imponerende rubriek van de keuring was rubriek 3, mannelijk 2 jaar en ouder. Stieren van dit kaliber geven een keuring als deze wat extra sjeu. Op Jasper van de oude Smitse (v. Topjob) van Roel de Smit stond geen maat wat betreft fraai rastype en bespiering. Guus van het Veldzicht (v. Dario van pesaken) van Harrie Hutten toonde zich zeer correct en veel fijnheid in het vel, Gusela’s Graaf (v. Jacode) van René van Deuveren, imponeerde met een uiterst uniforme en jeugdige groep nakomelingen, Uiteindelijk ging de eerste prijs naar de complete Guus van het Veldzicht, voor Jasper van het veerhuis, die ondanks de surplus aan het eerder genoemde rastype en bespiering een flinke veer moest laten in het gebruik van de achterbenen.

  Het jongste vrouwelijke dier van de keuring, de fraaie Patricia van de oude Smitse (v. Leyenhorst 149) van Roel de Smit, kwam solo in actie in rubriek 4, Vrouwelijk 0 tot 5 maanden. Een makkelijke concurrente was ze zeker niet geweest, aangezien ze vlot liep op uiterst correcte benen, hard was in de bespiering, en veel fijnheid en breedte showde.

  Dat goede dieren niet altijd veel op elkaar hoeven te lijken bewees rubriek 5, vrouwelijk 5 maanden tot 8 maanden. Waar Conny 32 (v. Gusela’s Graaf) van Freddy Bomers uitblonk in jeugd en ontwikkeling, was Knedo Barones (v. Jack) van Marnix Knetemann, een al fraai dier dat het vooral moest hebben van haar breedte en bespiering. Na lang wikken en wegen werd het pleit beslecht in het voordeel van de overigens natuurlijk geboren Conny 32, die naast jeugd en ontwikkeling ook fijnheid in het vel en breedte in de voorhand liet zien. Als bemerking voegen we toe dat iets meer dikbiltype haar niet had misstaan.

  Tegenstellingen waren er ook in rubriek 6, vrouwelijk 8 tot 17 maanden, maar deze hadden een andere oorzaak. De eenkleurig rode Zuivelhoeve Heidi (v. Lambert better red) van Henk Dunnink nam het op tegen de volledig witte Insite red (v. Leyenhorst 176) van Rob Nieuwenhuis. Waar Insite red imponeerde met haar fraaie lengte en zijaanzicht, moest Heidi het hebben van haar lieflijke verschijning, fijnheid te over in bot en vel, en mooie bespiering. Onder andere het gebruik van de benen leidde uiteindelijk naar de overwinning voor Heidi.

  Rubriek 7, vrouwelijk 2 tot 3 jaar, omvatte 2 dieren, met elk hun eigen kwaliteiten. Rosanne 3 van de Jacobushoeve (v.Groot rassert 613) van Marc Kouwenberg was in schrale conditie, maar kan zich bogen op een mooi type, veel jeugdigheid en bijzonder fijn beenwerk. Dit was dan ook een brug te ver voor de brede Knedo Zirkonia (v. Kick) van Marnix Knetemann, Zirkonia was in een ruimere conditie dan Rosanne, en liet een fraai vleestype zien, maar moest toch de meerdere erkennen in Rosanne 3.

  Noemenswaardig is dat in de laatste rubriek vrouwelijk, Rubriek 8, vrouwelijk 3 jaar en ouder er 2 deelnemende dieren nog nooit hadden gekalfd. Dit gold niet voor Bunthoeve Coba (v, Jacobar 28 Az) van Aalt van de Bunt. Zij gaf blijk van veel lengte, zeer fraai rastype, mooie lijnen en veel fijnheid en werd daarom zonder twijfel op kop gezet. De enorm ontwikkelde Bea van de oude Smitse (v. Topjob) van Roel de Smit was dan wel veel kolossaler, en ruim bespierd, maar moest het mindere gebruik van de benen bekopen met een tweede plek.

  Na de middagpauze, en het voorbrengen door de jeugd, werd er verder gegaan met de kampioenschappen.

  De eerste Kampioen, vrouwelijk tot 5 maanden was Patricia van de oude Smitse, van Roel de Smit, zoals eerder genoemd, zonder concurrenten, maar daarom niet minder best! Kampioen vrouwelijk en Miss Toekomst werd de super jeugdige Conny 32 van Freddy Bomers. Reservekampioen werd de luxe Knedo Barones van Marnix Knetemann. De Kampioen vrouwelijk 1-2 jaar ging naar de fraaie Zuivelhoeve Heidi van Henk Dunnink. Reservekampioen werd Insite red van Rob Nieuwenhuis. Uit de stal van Aalt van de Bunt, was zij de enigste die mee was gekomen, maar Bunthoeve Coba 26 werd met recht Kampioen vrouwelijk 2 jaar en ouder. Haar secondante werd de fijne Rosanne 3 van de Jacobushoeve van Marc Kouwenberg.

  Bij de mannelijke dieren eiste Bertus van Knedo van Marnix Knetemann twee titels op: Kampioen tot 1 jaar en de titel Mister toekomst. Roan van de Kouwehoeve van Marc Kouwenberg werd reserve. De confrontatie tussen de stalgenoten van Rob Nieuwenhuis werd weer gewonnen door Ike, die zich daarmee verzekerde van de titel Kampioen mannelijk 1 tot 2 jaar. Hector werd reservekampioen. Ook Harrie Hutten nam nog een titel mee naar huis: de correcte Guus van het Veldzicht, werd beloond met de titel Kampioen mannelijk 2 jaar en ouder. Jasper van de oude Smitse van Roel de Smit, moest ondanks zijn imponerende verschijning dit jaar genoegen nemen met het zilver.

  En de nieuw te winnen prijzen; beste toilet, en beste voorbrenger? Die gingen respectievelijk naar de uitmuntend getoiletteerde Zuivelhoeve Heidi van Henk Dunnink, en naar Patricia, de assistente van Roel de Smit, die ondanks haar eerste deelname aan een keuring als begeleidster, met Bea van de oude Smitse aan het halster keurig en geconcentreerd naar deze overwinning stapte.

  Zo werden de prijzen mooi verdeeld en gesteld mag worden dat Enter 2018 weer een geslaagde editie was, met dank aan inzenders, organisatie, promotieteam en iedereen die dit mooie evenement telkens weer mogelijk maakt.

  Corné van der Ven