Keuringen

Nationale Stamboekkeuring Putten

 • Kampioensfoto's

  Klik op de foto voor een vergrote weergave.

  Kampioen Mannelijk 0 tot 4 mnd Bink v.d. Jacobushoeve (v. Lauritz van Vredenburg)

  Kampioen Mannelijk 5 tot 8 mnd Jan v.d. Jacobushoeve (v. Lauritz van Vredenburg)

  Kampioen Mannelijk 10 tot 15 mnd en Mister Toekomst Maarten v.d. Oude Smitse (v. Rocco v.d. Oude Smitse)

  Kampioen Mannelijk 4 jaar en ouder Gertinus v. Volenbeek (v. Tinus)

  Kampioen Vrouwelijk 0 tot 4 mnd Anne Carine v.d. Jacobushoeve (v. Lauritz van Vredenburg)

  Kampioen Vrouwelijk 5 tot 6 mnd en Miss Toekomst Gonda 11 v. Volenbeek (v. Gerko v. Volenbeek)

  Kampioen Vrouwelijk 7 tot 12 mnd Coba 17 (v. Jacobar 28 Az)

  Kampioen Vrouwelijk 13 tot 20 mnd Tinkerbell (v. Tom van 't Veerhuis)

  Kampioen Vrouwelijk 2 tot 3 jaar Sophie v. Halfweg (v. Frans)

  Kampioen Vrouwelijk 3 tot 4 jaar en Algemeen Kampioen Sandra (v. Herman)

  Kampioen Vrouwelijk 4 jaar en ouder Jacelien 25 AZ (v. Jochem 10 AZ)

  Kampioen Zoogstellen Daatje 28 (v. Gert v.d. Lingenhof) met Daan v. Volenbeek (v. Carlo v. ’t Veerhuis)

  Bedrijfsgroepen (De Oude Smitse)

  Afstammelingen van 1 stier (Lauritz v. Vredenburg)

 • Keuringsverslag

  Een nieuwe locatie, op een centrale plaats. Dat was de nationale keuring van het Verbeterd Roodbont Stamboek op 20 oktober 2012. Als dit de locatie voor de toekomst blijft en we hopen op meer inzendingen, dan is er in elk geval meer ruimte beschikbaar.

  Het was nu in elk geval wel knus en bij een goed gevulde ruimte is er gauw een gezellige sfeer! Wanneer we in catalogusvolgorde de rubrieken bespreken dan komen we eerst bij de mini’s mannelijk (0 tot 4 maanden):

  Dit was op de eerste plaats Bink v.d. Jacobushoeve (Lauritz van Vredenburg x Jochem 10AZ) van Mts. v. Abeelen-Zoontjes. Een best ontwikkeld en uitgesproken lang stierkalf met redelijk goede benen. Op de tweede plaats Daan v. Volenbeek (Carlo v. ’t Veerhuis x Gert v.d. Lingenhof) van Rozendaal’s Rosé’s. Meer een Gert v.d. Lingenhof produkt dan een Carlo v. ’t Veerhuis, omdat hij zich liet zien als superfijn. Hij gebruikte zijn benen vlot en goed.

  5-8 maanden mannelijk:

  Bij dit zestal kwam ook een zoon van Lauritz v. Vredenburg voorop (MV Romeo v. Pesaken) en wel Jan v.d. Jacobushoeve van Fam. v. Abeelen. Correct in alle onderdelen, best ontwikkeld in lengte en breedte en fraai bespierd. Hij werd gevolgd door Frank v. ’t Veerhuis (Milan x Bas v. ’t Veerhuis); zeer correct en fraai gevuld van bouw. Als jongste van de rubriek ontkwam hij toch niet aan een wat beknopte indruk.

  10-15 maanden mannelijk:

  Voorop Maarten v.d. Oude Smitse (Rocco v.d. Oude Smitse x Storm) van Roel de Smit. Fraai bespierd en best ontwikkeld, correct gebouwd en zeer goed van rastype. Daarachter Jedi (Wouter x Joepie) van Rozendaal. Je kon hem niet op veel fouten betrappen, maar vanwege de wat gewone ontwikkeling moest hij het hoofd buigen voor Maarten. De jury vond het niet zo gemakkelijk om de keus te maken voor de titel Mister Toekomst. Twee werkelijk fraaie candidaten Jan v.d. Jacobushoeve en Maarten v.d. Oude Smitse. Het werd laatstgenoemde, vanwege de enorme breedte in de bouw. Zijn opponent had m.i. meer jeugd. Misschien komen ze elkaar nog vaker tegen!

  Mannelijk 4 jaar en ouder:

  Het solitaire slotoptreden bij de stieren was weggelegd voor Gert v. Volenbeek van Rozendaal. Een precies 4 jarige zoon van twee bekende ouders; de vader is namelijk Tinus (van Westerkamp) en de moeder Gerisa v. Volenbeek, de oudste dochter van Gert v.d. Lingenhof. Gertinus heeft zich ontwikkeld van een slungelachtige 2 jarige tot een fraai gelijnd, imponerend vaderdier met veel hoogte en lengte en gepaste breedte. Hij had jammer genoeg geen concurrentie maar de kampioensbeker misstond hem zeker niet!

  Mini’s vrouwelijk (0-4 maanden):

  Ook hier een telg van Lauritz v. Vredenburg voorp en wel Anne Carine v.d. Jacobushoeve van v. Abeelen (MV Joris). Ze was groot en breed en lang en ze kon qua uitstraling iets fijner. Ze werd gevolgd door de beste Nelly 1 (Tom v. ’t Veerhuis x Herman) van G. Meijers uit Loosdrecht. Opvallend vast en solide van bouw, breed en best bespierd. In het gebruik van de benen was ze wat gewoner dan het kopnummer.

  5-6 maanden vrouwelijk:

  Een mooi kopnummer, dat ook de titel Miss Toekomst wist te bemachtigen, was Gonda 11 v. Volenbeek (Gerko v. Volenbeek x Big Ben) van Rozendaal. Ze was schraal en keihard van bouw, mooi van belijning en ras en ze had goede en fijne benen. Van ’t Veerhuis Esther (Milan x Boshoeve Xandy) van Hoekman paste hier mooi bij. Ze had niet helemaal dat keiharde.

  7-12 maanden vrouwelijk:

  Een rubriek met 2 heel verschillende dieren, die werd gewonnen door Tom’s Britt (Tom v. ’t Veerhuis x Red Power v.d. Westhoeve) van A. Luyben uit Cruquius. Ze was fraai van type en fijn gebouwd en ze kon wel wat meer ontwikkeling hebben. Haar concurrente was juist best ontwikkeld, best bespierd en had enorm veel lengte, maar om de vorm en het gebruik van de klauwen mocht ze niet voorop. Het ging hier om Roel v.d. Oude Smitse (Tom v. ’t Veerhuis x Bas v. ’t Veerhuis) Ivanette.

  13-20 maanden vrouwelijk:

  Tinkerbell (Tom v. ’t Veerhuis x Egon 5 AZ) van Klaas Tigchelaar kwam hier voorop als een mooi typisch kopnummer met vlot goede benen. Haar secondante was Martine v..d Oude Smitse (Red Bill 3 x Tom v. ’t Veerhuis). Door haar breedte en massale bespiering toonde ze wat kort, maar in elk geval ook solide, inclusief het beenwerk. Als derde geplaatst Marije (een dochter van Romeo v. Pesaken uit een Geurt v.d. Lingenhof Dochter van Tigchelaar); een qua type heel ander dier, mooi van type en zij-aanzicht, maar ze kon wat breder.

  2-3 jaar vrouwelijk:

  2 dieren van Theo Veerman, Zuidoostbeemster, maakten hier weer een fraaie indruk. Als eerste werd nu geplaatst, de van vorig jaar nog wel bekende Sophie v. Halfweg (v. Frans). Ze is nog steeds fraai van type en bespiering. 2de werd nu Soraya v. Halfweg (Herman x Fernando). qua rasuitstraling niet minder, maar ze mocht wat groter.

  3-4 jaar vrouwelijk:

  Een mooie rubriek van zes dieren, die aangevoerd werd door Sandra (Herman x Geurt v.d. Lingenhof) van G. Meijers, Loosdrecht. Een rondom best dier met massa, bespiering en zeer goede benen en klauwen. Op de tweede plaats de zeer jeugdige Johanna 2 AZ 55 (Romeo v. Pesaken x Karel 1 AZ) van Mts. v. Abeelen. Een groot en lang dier met goede benen. We noemen van deze rubriek even alle deelneemsters: Nelly 2, weer een Herman dochter van G. Meijers, heel mooi van rastype en bespiering. Coba 16 (V. Martijn) de bekende witrik van E.J. v.d. Bunt, Dronten. Ze kon wat vlotter in het gebruik van de benen, wel mooi van ruimte en bespiering. Prinses (Geurt v.d. Lingenhof x Egon 5 AZ) van Tigchelaar. Opvallend qua malsheid en type, maar wat plat. Daatje 28 (V. Gert v.d. Lingenhof) van Rozendaal, mooi van type, correct gebouwd, maar wat smal.

  Ouder dan 4 jaar vrouwelijk:

  Voorop Jacelien 25 AZ (Jochem 10 AZ x Jacobar 28 AZ) van v. Abeelen. Een vlot goed ontwikkelde koe met een opvallend fraai rastype en fraai van bespiering. Ze stapte best met nogal kromme benen. Ze werd gevolgd door v. ’t Veerhuis Ingrid (Storm x Carlo v. ’t Veerhuis) van Hoekman. Groot en lang en goed bespierd. Qua type een moderne verbeterd roodbonte. De voornaamste reden voor haar tweede plaats was het wat gevoelig gebruik van haar benen en klauwen. Op de derde plaats Carola 47 (Joris x Westhoeve Carindo), weer van v. Abeelen. Mooi massaal van bouw en type. Vierde werd v. ’t Veerhuis Sanne (Storm x Marabel’s Carlo 3 AZ). Fraai van type en bespiering, wat plat in de klauwen. De vijfde plaats was voor de wel malse Elkie 39 (V. Dagobert) van Theo v.d. Burg. In dit beste gezelschap kwam ze wat kilo’s tekort.

  Kampioenschap:

  De competitie voor de vrouwelijke nationaal kampioene speelde zich in feite af tussen 3 werkelijk fraaie dieren: Sophie v. Hal;fweg, Sandra 5 en Jacelien 25 AZ. Eerstgenoemde kwam nu nog massa te kort om te winnen. De kwaliteiten van de 2 anderen leverden nog wel discussiestof op tussen de juryleden. Het type, de macht en het correcte gebruik van de benen van Sandra 5 gaven de doorslag en daarmee werd een rondom best dier kampioen en beleefde Gert Meijers een prachtig debuut in de keuringsring. Gefeliciteerd!!!

  Zoogstellen:

  Er werden 3 zoogstellen getoond. Daatje 28 (V Gert v.d. Lingenhof) met Daan v. Volenbeek, ( V Carlo v. ’t Veerhuis) eig. Rozendaal. Carola 47 (V. Joris) met Anne Carina v.d. Jacobushoeve (v. Lauritz v. Vredenburg) eig. v. Abeelen . Nelly 2 (V. Herman) met Nelly 1 (V. Tom v. ’t Veerhuis) eig. Meijers. De beide Nelly’s kregen de eerste plaats toebedeeld omdat ze als duo samen de meeste kwaliteit lieten zien, waarbij de jongste generatie de meeste progressie toonde.

  Eigenaarsgroepen:

  Ook hier een strijd tussen 3 stellen. Roel de Smit, Mts. v. Abeelen en Klaas Tigchelaar. Uniformiteit is hier het eerste criterium en dan natuurlijk wel op een zo hoog mogelijk kwaliteitsniveau. Dat laatste aspect was zeker bij alle drie aanwezig maar de uniformiteit was bij de Oude Smitse het verst doorgevoerd met name door de enorme bespiering en dat maakte het verschil.

  Afstammelingen groepen:

  Hier werd strijd geleverd door 2 groepen afstammelingen van stieren en wel Romeo v. Pesaken opgesteld door Klaas Tigchelaar en Lauritz v. Vredenburg van Mts. v. Abeelen. Kwalitatief was de laatste de beste en ook qua uniformiteit was hij zeker niet de minste.

  Adrie van Gent