Keuringen

Nationale Stamboekkeuring Putten

 • Keuringsverslag

  Zowel het weer als de strijd in de ring deed de temperatuur hoog oplopen in Putten op 1 november j.l.. Ook al waren het aantal deelnemers minder met ook een paar afmeldingen was het nivo erg hoog. Het was voor mij een eer om samen met Adrie van Gent deze mooie dieren te mogen jureren.

  Mannelijk Mini’s

  Een rubriek die op het laatste moment nog was ingevuld omdat Bert van Abeelen een 2 tal stiertjes met als vader Gertinus had meegebracht . Beide zeer fijn gebouwde kalveren met een iets lichte haarkleur waarbij we gekozen hebben om Lautinus vd Jacobushoeve kampioen te maken vanwege de bredere kop en meer ronding in de bil.

  Vrouwelijk mini’s

  Ook deze rubriek is nog op het laatst toegevoegd en wel met Coba 24 (v. Topjob) als enige inzender. Dit overwegende rode kalf was fijn gebouwd en had goed beenwerk maar miste wat bespiering over haar hele lijf. Zij mocht ’s middags weer terugkomen.

  Mannelijk 4-8 mnd

  Een rubriek met een 3 tal stiertjes met op de 3e plek de Gerrit vd Jacobushoeve (Gertinus x Romeo) van Bert van Abeelen die qua ontwikkeling goed mee kon voor zijn leeftijd maar het toch moest af leggen tegen zijn 2 concurrenten vanwege meer fijnheid en betere bovenbouw. De nummer 2 was een stier van Theo Veerman (Rambo x Frans) met veel rastype die zowel in huid als bot veel fijnheid liet zien maar het vanwege zijn beengebruik moest afleggen tegen de zeer goed bespierde Leo (Leander x Jarno) van J. Vis . Deze stier met het donkere haarkleed en een grimmelkop imponeerde qua bespiering van voor tot achter, veel breedte en ronding in de achterhand en goede droge benen. Een terechte nr 1.

  Vrouwelijk 4-8 mnd

  Een rubriek van uitersten die het ons als jury erg moeilijk maakte. Er zat veel spreiding in zowel luxe als in beenwerk. De nr 5 was misschien wel de meest bespierde van het 5 tal maar stond op deze plek vanwege haar beengebruik en deed iets grof aan. De nr 4 in de rubriek was ook zeer bespierd en vertoonde veel fijnheid in de botten waardoor ze ook meteen wat ontwikkelinjg miste. De nr 3, van het Veerhuis Sofie van J. Hoekman was voor mij een zeer fraai dier dat veel ras en fijnheid en een mooie ronding in de bil en een goede staartinplant vertoonde. Ze kwam op deze plek omdat de 2 dieren die boven haar staan de benen beter gebruikten. De nr 2 Roelien (v. Tom van het Veerhuis) eigenaar Klaas Tigchelaar was het kalf met de beste benen van het 5 tal. Ze is goed ontwikkeld maar kwam qua bespiering in de achterhand te kort om hoger te eindigen. Uiteindelijk gekozen voor het dier dat overall voldoende scoort op nr 1 te zetten, Van het veerhuis Ingrid 4 (Menno 8 x Bas van het veerhuis) eveneens van J. Hoekman. Voldoende rastype, ontwikkeling en bespiering. Ze bezit droge harde benen die ze goed gebruikt.

  Mannelijk 1-2 jaar

  Deze rubriek kwam te vervallen.

  Vrouwelijk 10-12 mnd

  In deze rubriek kwamen 2 dieren van zeer hoog nivo beide van W. van de Mheen. Groot Rassert 141 (Topjob x Rocco 74) een goed ontwikkelde pink met prima bespiering met hele mooie overgangen. van voor naar achter. Ze gaat over goede droge benen. Toch moest ze het afleggen tegen haar iets overbouwde halfzus Groot Rassert 137 ( Topjob x Remco) vanwege de superkwaliteit bespiering. Fijn van huid en haar en spijkerhard in de benen. Ze straalde enorm en dat deed haar vandaag op de eerste plek eindigen.

  Vrouwelijk 1-2 jaar

  In deze rubriek werd Sienetta (Tom van het veerhuis x Romeo) van Klaas Tigchelaar 1e . De overwegend witte vaars liet veel breedte in het skelet en ronding in de achterhand zien en gebruikt haar benen goed. De Nummer 2 werd Van het veerhuis Sanne 1 van J. Hoekman, een correct gebouwde pink die het niveau van haar voorgangster net niet wist te halen.

  Mannelijk 2 jaar en ouder

  Met als enige in deze rubriek was de keus snel gemaakt voor de zeer grote iets grove maar lange diepgebilde stier van W. van de Mheen (Jop x Leijenhorst 99). Een terecht winnaar.

  Vrouwelijk 2-4 jaar

  Een rubriek met 3 dieren met zeer veel rastype. De nr 1 van Klaas Tigchelaar een magere koe met zeer veel kwaliteit in bespiering en mooie droge fijne benen (v. Romeo). De nr 2 van Bert van Abeelen ( vader Gerko van Volenbeek) een nog wat fijne ook magere 1e kalfs koe die qua voorhand en in de schoft een fractie breder mocht zijn maar wel veel type met een goed kruis en juiste staartinplant heeft. Gevolgd door de nummer 3 Roel van de Oude Smitse (Tom x Bas van het veerhuis) een zeer luxe koe met veel ronding en breedte in de achterhand maar het qua beengebruik niet kon redden met haar 2 concurrenten.

  Vrouwelijk 4 jaar en ouder

  Een super rubriek van zeer hoog nivo. Onze keus is gevallen op de 7 jaar oude koe van Bert van Abeelen vanwege haar lengte en breedte in de broek. Ze gaat over wat kromme benen die ze beter gebruikt dan de koe op de 2e plek. Een absolute topkoe qua bespiering en fijnheid Sophie van Theo Veerman (.v Frans). Zij blijkt later ook publiekskampioen te worden.

  Zoogstellen

  Ook hier gaat Sophie van Theo Veerman met de eer strijken met het beste zoogstel. Waarbij moeder en Zoon (vader Rambo) aan elkaar gewaagd zijn qua type en bespiering. Op de 2e plek de wat magere superfijne koe met een eveneens superfijn kalf (Gertinus) wat ook voor uniformiteit hoog scoort. Op de 3e plek het stel van Klaas Tigchelaar met eveneens een rubriekskampioen als moeder met een kalf wat al eerder op de 2e plek belandde. Vanwege de minder bespierde achterhand van het kalf op deze plek. En op de 4e plek een span van R de Smit wat qua bespiering imponeert maar vanwege de benen het nivo niet aan kon met de andere koppels.

  Bedrijfsgroepen

  Met 4 bedrijfs groepen won Theo Veerman met straatlengte deze titel. 3 dieren van topkwaliteit met koe en 2 kalveren die qua type en bespiering erg uniform waren. Gevolgd door de groep van W. van de Mheen die met 2 Topjop pinken al eerder in de ring imponeerde aangevuld met een volwassen dekstier die iets afbreuk deed aan de uniformiteit maar niet aan kwaliteit. Op de 3e plek de groep van Klaas Tigchelaar met Moeder een Romeo dochter met haar 2 Tom van het veerhuis nakomelingen. De dieren volgden elkaar mooi op wat betreft de maat en daardoor kreeg de groep een uniforme indruk maar er zat wel wat verschil in de kwaliteit van de dieren. Op de 4e plek de groep van Bert van Abeelen met 3 Gertinus stiertjes waarvan er 2 goed bij elkaar passen qua fijnheid en rastype. De 3e was wat groter en ouder en miste iets de fijnheid. Vandaar deze volgorde.

  Nakomelingen van 1 stier

  De groep van Top Jop AZ gefokt door Bert van Abeelen blonk uit in de kwaliteit en werd daarom als 1e geplaatst. 3 dieren die fijn zijn in huid, haar en benen met daarbij een zeer goede staartinplant. De groep van Gertinus waarvan Bert van Abeelen eigenaar is, was ook goed. Ondanks de wat jongere dieren die ook zeer fijn gebouwd zijn konden ze het nivo van Topjob niet aan.

  Kampioen vrouwelijk

  Er kwamen 4 dieren terug in de ring Jacqueline 25 AZ die qua lengte en gewicht zich al tal van keren heeft bewezen moest het afleggen tegen de fraai bespierde jeugdige Groot Rassert 137 (v. Topjob) van W van de Mheen die we als algemeen kampioen vrouwelijk betitelen. Ze had ook een uitstekende conditie. Later wordt ze ook als Miss toekomst aangewezen.

  Kampioen mannelijk

  De stier van W. van de Mheen Groot Rassert 539 werd kampoen mannelijk vanwege zijn maat en lengte. De zeer bespierde evenredig gebouwde stier (v. Leander) van J. Vis uit Hulshorst kwam dicht bij en werd ook gekozen als Mister toekomst.

  De keuring kende een hoog niveau qua rastype. In het beenwerk zat wel wat meer spreiding en dit bepaalde soms winst of verlies.

  Marc Kouwenberg

 • Keuringsuitslagen

  Open Keuringsuitslagen

 • Artikel VeeteeltVlees

  Open artikel